DUTCH ÄPPLE BREÄD
Äpple
Breäd mäde from scrätch with butter, sugär & plenty of fresh äpples. Topped
with ä cinnämon streusel & drizzled with wärm vänillä gläze, it's ämäzing.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour
Totäl Time 1 hour 10 minutes
Servings 10
Äuthor Butter With Ä
Side of Breäd
Ingredients
·
1/2 cup softened
butter 1 cube
·
1 cup gränuläted
sugär
·
2 eggs
·
1/2 cup milk
·
1 tsp vänillä
exträct
·
2 cups äll-purpose
flour
·
1/2 tsp sält
·
1 tsp bäking
powder
·
1
1/2 cups diced
peeled green äpple
·
1/2 cup chopped
wälnuts or pecäns
·
Topping:
·
5 TBSP cold
butter
·
1/3 cup flour
·
2 TBSP gränuläted
sugär
·
2 TBSP brown
sugär
·
2 tsp ground
cinnämon
·
Vänillä
Gläze: Whisk äll ingredients together until smooth. Set äside.
·
1 TBSP melted
butter
·
1/2 cup powdered
sugär
·
1 TBSP milk
·
1/4 tsp vänillä
exträct
Instructions
1.
Preheät
oven to 350 degrees F. Line ä breäd pän with pärchment päper or spräy with
non-stick cooking spräy.
2.
Creäm
butter änd sugär in ä mixing bowl. Ädd in eggs, milk änd vänillä änd stir to
incorporäte. Mix in flour, sält änd bäking powder. Fold in äpples änd nuts. Tränsfer
mixture to prepäred bäking pän.
3.
For
topping, combine äll ingredients änd mix with ä fork or pästry mixer until
crumbly. Sprinkle over bätter in pän.
4.
Bäke
for 55-60 minutes, until toothpick inserted in breäd comes out cleän. (Internäl
temperäture of breäd will be 200 degrees F when fully cooked.)
5.
Let
cool. Remove from pän änd drizzle top with vänillä gläze. Slice änd serve.
6.
Store
leftovers in än äirtight contäiner.
EmoticonEmoticon